Stoofpot met rundvlees

Een recept waarvoor je de tijd en moeite moet nemen, maar oh zo lekker!

 • 1 kilo rundvlees (rib/runderlappen)
 • 2 grote uien
 • 1 grote prei,
 • bakje champignons,
 • 1 winterwortel
 • bloem
 • roomboter/ margarine
 • 0,33 ltr Westmalle dubbel (of ander donker zoet bier)
 • 5 plakken ontbijtkoek (in kleine blokjes gesneden)
 • peper naar smaak
 • zout naar smaak
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 kruidnagels

Nodig: 1 grote (stoof)pan met deksel die lang op laag vuur kan.
Bereidingstijd 2 uur (het geduld wordt zeker beloond!)

Bereidingswijze:
Snijd het rundvlees in dobbelstenen en strooi er wat bloem overheen. Meng de dobbelstenen met het bloem zodat al het rundvlees bedekt is met een dun laagje. Hierdoor droogt het vlees minder snel uit en blijft het dus sappig.
Snijd de uien in reepjes en zet apart, snijd de andere groente en zet ook apart.
Zet de stoofpan op het vuur en fruit in de boter eerst even de uien, vervolgens gaat het rundvlees erbij in de pan. Schroei deze kort aan alle kanten dicht en voeg de gesneden groente toe en bak dit ook even aan.

Ondertussen verwarm je het bier in een pannetje. Wanneer het schuim wegtrekt schenk je het bier over in de pan met het vlees, uien en de groente. Voeg naar smaak de peper en zout toe en in een thee-ei de laurierblaadjes en de kruidnagels. Laat de stoofpot aan de kook komen, en zet vervolgens het vuur op de laagste stand en doe de deksel op de pan. Laat het vlees een uur stoven en roer het geheel om de 15 minuten om. Gaat de stoofpot te hard, gebruik dan een vlammenverdeler of sudderplaatje. Na een uur voeg je de ontbijtkoek toe, laat deze een half uur meestoven totdat de ontbijtkoek helemaal is opgenomen in de stoofpot. Ook nu weer blijven omscheppen. De ontbijtkoek maakt de stoofpot dikker, je kunt eventueel ook in stukjes gesneden bruin brood zonder korst, ingesmeerd met mosterd meestoven. Na een half uur proeven of het vlees zacht is, anders kan je hem rustig nog even op het vuur laten staan.
Wanneer de stoofpot klaar is, de kruidnagels en de laurierblaadjes uit de stoofpot halen.
Lekker met Vlaamse frites en een groene salade!
NB, de stoofpot is prima in te vriezen.

3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.