Meer over prei

Prei is een door mij vaak gebruikte groente, zo gaat het in de pastasaus, curry, stoofpot, soep. en wat nog meer. Veelzijdig in gebruik dus, maar het is ook zeker een oude groente.
Prei was al bekend bij de Egyptenaren en de Romeinen en sinds de middeleeuwen wordt de groente in Europa verbouwd. Daarnaast is de groene stengel erg gezond want het is vochtafdrijvend, zit vol met vitamine C (blad) en calcium en het bevat weinig calorieen, zo’n 30 kcal per 100 gram.

Prei is vrijwel het hele jaar verkrijgbaar, dit komt omdat er zomer-, herfst- en winterprei bestaan. Wel verschillen deze rassen van elkaar, zo hebben de winterrassen bijvoorbeeld kortere stelen. Winterprei is verkrijgbaar van december tot april, en zomerprei van april tot augustus.
Let bij de aankoop erop dat de prei vers is ( glad, zacht van kleur en gesloten bladeren) en reken normaal gesproken 400 tot 500 gram per persoon.

Laatste weetjes: de prei is een eetbare plant uit de Leliefamilie en behoort tot het geslacht look (ui, knoflook, sjalot); Prei kan als keukenkruid prima de ui vervangen; en in de groentela van de koelkast blijft goede verse prei ongeveer 2 weken goed.

Tags:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.