Asperges uit de oven

Door Chris

Het aspergeseizoen staat voor de deur. Voor mij is het al begonnen, ik eet regelmatig buitenlandse asperges maar die kunnen niet tippen aan onze eigen Nederlandse asperges.
Er zijn twee soorten: groene en witte asperges. Groene zijn boven de grond uit gegroeid. De witte zijn ondergronds gestoken voor dat ze boven de grond uit komen. Dan volgt hier een recept dat al meer dan twintig jaar een succes is in mijn familie.

Ingredienten:
Yorkham
zakje aspergesaus (Knorr is de lekkerste)
plakken kaas (jonge of jong belegen)
iets suiker
dille
1 of 2 hardgekookte eieren
en uiteraard asperges

Per persoon kun je rekenen op 3 a 4 rolletjes en per rolletje 2 a 3 asperges
Benodigdheden:
Grote pan voor de asperges (een asperge pan is nog beter),een aspergeschiller of een dunschiller, een ovenschaal.

De groene hoeven niet geschild te worden en zijn iets sterker van smaak, deze asperges hoeven alleen maar in koud water gewassen te worden. Snijd van de onderkant ongeveer twee centimeter af.
De witte moeten goed geschild worden van de kop naar beneden en snijd ook hierbij ongeveer twee centimeter van de onderkant af.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de eieren voor 10 minuten, laat de eieren afkoelen en pel ze vervolgens.
Ondertussen de asperges in een grote pan met ruim water opzetten, voeg een halve theelepel suiker toe en een klein beetje dille. Breng dit aan de kook en zet het vuur daarna laag, kook de asperges 15 minuten. De asperges voorzichtig met een schuimspaan uit de pan nemen en op een bord iets laten afkoelen.
Het kookvocht van de asperges bewaren om de saus te maken, volg hiervoor de gebruikaanwijzing.
Je rolt de asperges in de plakken ham en legt ze in de ovenvaste schaal, dek de asperges af met de plakken kaas en verkruimel de eieren erover. Schenk daarna de saus over de aspergeschotel.
De schaal in de voorverwarmde oven zetten en de asperges voor 20 minuten laten garen. Indien je de schotel met twee lagen hebt gemaakt, dan deze voor 30 minuten laten garen.

Heerlijk met aardappel puree. Smakelijk eten.

       

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.