De Asperge

Al een kleine maand zijn de asperges van Nederlandse bodem weer te verkrijgen. Het is dus zeker tijd geworden om hierover te bloggen.

Het aspergeseizoen start traditiegetrouw op de tweede donderdag van april en loopt tot Sint Jansdag, 24 juni. Hierna krijgen de asperges weer de tijd om te groeien voor het volgende aspergeseizoen.Buiten het aspergeseizoen kan je asperges krijgen vanuit Zuid-Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.

Er zijn drie verschillende soorten asperges: witte, paarse en groene. De witte asperge is volkomen wit, de paarse zijn witte asperges die geoogst worden zodra ze uitkomen en hebben een paarse punt, en de groene is geheel groen. Ook de manier van telen is anders. Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed en dus in het donker waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar worden boven de grond geteeld.

Asperges worden altijd eerst gekookt en kunnen koud of warm worden geserveerd. Het is belangrijk om de asperges goed te schillen, de schillen zijn hard en draderig. Snij altijd van de onderkant 2 tot 3 cm af en schil de asperges van boven naar beneden. Groene asperges hebben een dunnere schil en hoeven daarom niet persé geschild te worden. Koop de asperges het liefst van gelijke dikte want die hebben dezelfde kooktijd.

In verhouding tot andere groente is de asperge een dure groente, het wordt ook wel daarom het witte goud genoemd. De reden hiervoor is dat het oogsten nogal arbeidsintensief is. Wel wil ik hierbij vermelden dat ik van 500 gram in totaal 3 witte aspergerecepten heb gemaakt, uiteraard wel voor 2 personen, maar met 1 bosje kan je dus vele kanten op.

Je kunt gerust een heleboel asperges in de aanbieding kopen. Ze kunnen goed ingevroren worden: schil en blancheer de asperges, laat ze afkoelen en vries ze in met het kookvocht. Je kunt de asperges zo voor maximaal 9 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast blijven ze het best in een gesloten plastic zak of overdekt met een natte handdoek, maar verwerk verse asperges dan wel binnen 4 dagen.

Asperges zijn erg gezond, ze hebben weinig calorieën en zitten vol met vezels en mineralen zoals calcium en ijzer.

Kortom geniet van deze stengels, in de categorie  ‘seizoen recepten’ staan lekkere suggesties. Dank hierbij aan Chris, die zijn recept voor asperges uit de oven heeft prijs gegeven. Ik heb het zelf ook eens mogen eten en het is zeker een aanrader!
Eetsmakelijk!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.