Het “terroir” van gerechten

Ik geef toe dat het een beetje een “kip of het ei”- vraag is: ontwikkelen wijnstijlen in traditionele wijngebieden zich naar de streekkeuken toe of past de streekkeuken zich aan de stijl van de wijn aan? Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden.

Dezelfde omgevingsfactoren die de smaak van druiven en wijn beïnvloeden, beïnvloeden ook het fruit, de groenten en de dieren van de streek in kwestie. Het zal je dan ook niet verbazen dat strikt regionale wijn-spijscombinaties meestal goed blijken te werken.

De volgende voorbeelden laten zien wat ik bedoel:

  • Medium Dry Spaanse amontillado sherry en Spaanse ham
  • Kangoeroe en rijke Zuid-Australische Shiraz
  • Atlantische mosselen en knisperend droge witte Loire-wijn
  • Coq-au-vin en goede rode Bourgogne
  • Roquefort kaas en weelderig zoete Sauternes

Ik zou nog heel lang door kunnen gaan. Goede combinaties hoeven niet exact uit dezelfde regio te komen; een los gehanteerd regionaal thema kan zelfs goede inspiratie opleveren wanneer je nadenkt over wat je wilt eten en drinken. Dus de ham mag best ergens anders vandaan komen en de knisperende, droge witte wijn mag best een Zuid-Afrikaanse zijn; de mosselen mogen best Zeeuwse zijn en de zoete Sauternes mag ook een Trockenbeerenauslese uit Duitsland zijn. De combinaties zullen dan nog steeds werken!

Dan zijn er nog natuurlijk de grootse wijn-spijscombinaties die bijna volledig tegengestelde culturen en streken verenigen: heldere Duitse Riesling uit het koele Moezeldal en een geurige viscurry van de exotische stranden van Thailand bijvoorbeeld, of een koppige, zwaar gekruide Marokkaanse lams-tajine met een rijke Argentijnse Malbec. Heerlijk!! Misschien schiet dit de theorie van terroir aan flarden maar ze smaken verrukkelijk dus wat maakt het uit!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.