Buiten koken en de BBQ

De ene barbecuet op gas, de ander doet liever aan skottelbraai en voor de fanatiekeling is er de Big Green Egg. Dit is een keramische barbecue met superieure grilleigenschappen die minimaal 1400 euro kost. Voor een tientje heb je echter ook een BBQ van de bouwmarkt en ook hierop kan je heerlijke gerechten bereiden. Zelf doen we dit met een Weber Smokey Joe. Welk apparatuur je ook hebt, het gaat uiteindelijk maar om een ding: lekker eten en buiten zijn.

Over koken op een gas-barbecue gaan we het hier niet hebben. Liever geven we hier tips en trucs voor een perfecte avond met een houtskool-barbecue.

Direct en indirect:
Grillen op een houtskool-bbq kan direct of indirect. Dit betekent feitelijk of het product de gloed ziet (direct) of niet (indirect). De directe methode gebruik je om vlees snel dicht te schroeien, de indirecte om het vlees langzaam te garen. Om beide methoden te kunnen gebruiken leg je alleen aan 1 kant van het kolenrooster de kooltjes. Laat de kooltjes in de hoogte aflopen, zo creëer je een optimale temperatuurregulatie. Wacht tot de kooltjes volkomen grijs zijn voordat je iets op het rooster legt want dan zijn de kooltjes pas op temperatuur.

Het deksel:
Barbecueën is een combinatie van de warmte van de kolen, circulerende hete lucht en rook. Met het deksel op de BBQ zakt de temperatuur iets, de gloed wordt gelijkmatiger en het vlees krijgt een rijkere smaak.

Houtkoolstarter:
Ongeduldig als ze zijn, gebruiken sommige mensen spiritus of petroleum. Levensgevaarlijk! Aanmaakblokjes kan je goed gebruiken maar hierbij moet je wachten totdat er een egaal vuurbed is ontstaan om die parraffinesmaak te voorkomen. Een snellere oplossing is de houtskoolstarter, een metalen bus met gaatjes. Doe onderin een prop krantenpapier, vul de bus verder met de houtskool en steek het papier aan door een van de gaatjes. Binnen een kwartier heb je gloeiendhete kooltjes. Keer de bus om (gebruik goede ovenwanten!) en verdeel de kooltjes over het houtskoolrooster. Bij een langere barbecue kan je dit ritueel herhalen en je hebt altijd hete kooltjes.

De voorbereiding:
Een goede voorbereiding is het halve werk, zo ook voor de BBQ. Begin in de middag al met het marineren van vlees, het maken van de dipsauzen en zo mogelijk de salades. Zorg er voor dat het vlees zodanig ligt opgesteld dat de degene die daadwerkelijk achter de bbq staat alleen het vlees nog maar op de BBQ hoeft te leggen.
Hongerige magen maken ons alleen maar ongeduldiger. Begin dus op tijd met de barbecue en zet al vast wat olijven, een lichte salade en wat brood op tafel. Dan kan de avond niet meer stuk.

Zin gekregen om te gaan barbecueën? Op de voorpagina staan een tal recepten die de moeite waard zijn. Eet smakelijk!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.