De Pompoen

Het is eind oktober dus zijn ze weer volop verkijgbaar: de winterpompoenen. Die stevige, droge, vlezige vruchten waarvan het vruchtvlees tijdens het bakken of koken heerlijk zacht en zoet wordt en daardoor een goed ingrediënt vormt voor een heerlijke herfstmaaltijd.

Al vanaf 7000 voor Christus worden in Zuid-Amerika pompoenen verbouwd. Van daaruit verbreidde de pompoen zich later naar Noord-Amerika en in de 16e eeuw werd de pompoen in Europa geïntroduceerd. De pompoen behoort tot dezelfde familie als de meloen en de komkommer en bestaat in tientallen soorten. Afhankelijk van de houdbaarheid worden ze onderverdeelt in zomerpompoenen (courgette, echte pompoen en patisson) en winterpompoenen (o.a. flespompoen, hubbardpompoen, eikelpompoen en muskuspompoen).

Terwijl zomerpompoenen 2 tot 7 dagen na de bloei worden geoogst zodat de schil nog zacht is en meegegeten kan worden, worden winterpompoenen pas geoogst als ze volledig rijp zijn. De schil wordt vaak verwijderd net als de pitten en de vezels. Ook in het bewaren en bij de aankoop verschillen de soorten. Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben, terwijl winterpompoenen mat van uiterlijk moeten zijn. Bij beiden geldt wel dat ze bij aankoop stevig moeten aanvoelen.

Winterpompoenen worden best gekocht met een intacte steel en kunnen afhankelijk van de soort 2 tot 6 maanden worden bewaard. Bewaar winterpompoenen bij een temperatuur van 10 tot 15°C. Als de pompoen aangesneden is, kan het vruchtvlees nog enkele dagen in de koelkast worden bewaard of in bruikbare porties worden ingevoren.

Pompoenen zijn gezond, ze bevatten doorgaans veel B-caroteen, provitamine A en calcium. De pompoen is ook veelzijdig, je kunt het verwerken in stoofpotten, curry’s, soepen maar je kunt de pompoen ook roosteren of bakken. Onder de categorie Seizoen recepten vind je 4 lekkere recepten. Eetsmakelijk!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.