Nieuw Zeelandse wijnen?!

Nieuw Zeeland is met haar wijnen in opkomst. Steeds vaker zijn de wijnen uit deze nieuwe wijnwereld te krijgen bij de supermarkten en de slijters. Het zijn niet de ‘goedkoopste’ wijnen en daarom gingen wij op onderzoek uit waarom je een Nieuw Zeelandse wijn moet kopen.

Bula Wine

De ultieme mogelijkheid om dit uit te zoeken is natuurlijk een wijnproeverij. De geboren Nieuw Zeelander Paul Zijlstra, eigenaar van Bula Wine, organiseerde er zo één. In spijkerbroek, gympen en een fleurig overhemd verteld hij enthousiast over zijn wijnen en passie. Het begon met zes weken in Nieuw Zeeland eind 2006, Paul: ‘We waren vooral bezig met wijn drinken en waar je de wijn ook kocht: van pompstation tot supermarkt tot slijterij, overal smaakte de wijn goed’. Ruim een jaar later richt Paul Zijlsta Bula Wine op en promoot hij de Nieuw Zeelandse wijn, zowel op proeverijen als op de goedlopende evenementen Wine & Dine (Wine van Bula Wine en Dine van een geronommeerd restaurant).

Kwaliteit boven kwantiteit
Paul Zijlstra importeert de meeste wijnen zelf maar het zijn niet de kosten van de import waardoor je gemiddeld 13 euro voor een fles wijn moet neerleggen, het gaat bij Nieuw Zeelandse wijnen om kwaliteit boven kwantiteit. De wijnproductie is er klein in vergelijking met andere wijnwerelden. Door deze relatief kleine productie is de wijn iets duurder. Er was een moment dat Nieuw Zeeland met een overproductie kampte, waardoor de wijnen goedkoper werden. Ingrijpen van de overheid herstelde de balans en kwaliteit. Diezelfde overheid is ook op andere wijnvlakken actief: de regering pompt zo’n slordige 6,7 miljoen euro in de Sauvignon Blanc om nieuwe aroma’s te ontwikkelen. En dan te beseffen dat de Sauvignon Blanc nu al 80% van de export in beslag neemt.

Nieuw Zeelands klimaat
De kwaliteit van Nieuw Zeelandse wijnen is te danken aan meerdere factoren. Veel jonge wijnmakers lopen stage bij de (Europese) wijnhuizen en brengen de opgedane kennis in praktijk in Nieuw Zeeland met diens geheel eigen klimaat. De ligging in de Grote Oceaan heeft een grote invloed op het rijpingsproces van de druiven. De wijngaarden worden overdag verwarmd door een goede sterke zon en ’s nachts koelt het door de zeewind behoorlijk af, wat goed is voor een langere rijpingsproces.

Pinot Noir

Nieuw Zeeland telt meer dan 500 wijnboerderijen en zijn veelal kleine wijnhuizen waarbij persoonlijke aandacht en passie voor het eigen product vanzelfsprekend is. De wijnboeren telen meerdere druivensoorten waarbij de Sauvignon Blanc de grootste productie kent. Ze zijn ook goed in bijvoorbeeld de Pinot Noir. Dit werd voor de oude wijnwereld pijnlijk duidelijk op een ‘avondje Bourgogne’ waar ook Paul met zijn Nieuw Zeelandse wijnen aanwezig was. Een goede Franse Bourgogne kost al gauw 70 euro, maar de Pinot Noir 2007 Paritua van Bula Wine slechts 27 euro. Deze voordelige “nieuwe wereld” wijn werd de verrassende winnaar op deze avond. Laten we dus eens die Franse wijnen links liggen en gaan voor een ‘Beauty from NZ’.

Genieten
Na dit verhaal gaat het toch vooral om of je de wijn wel of niet lekker vindt, je zit uiteindelijk toch met een glas in je hand en dan wil je alleen maar genieten. Hier gaat het Paul Zijlstra vooral om: ‘Gewoon lekkere wijn, en buitengewoon lekkere wijn vind ik ook prima.’

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.