The Commitment to Malt

In 2009 richtten vijf Gall&Gall franchisers de whiskyvereniging Commitment to Malt op. Binnen 6 maanden groeide de vereniging uit tot de grootste whiskyvereniging van Zuid-Holland en één van de grootste in Nederland. Voor 15 euro per jaar genieten leden van Commitment to Malt van een aantal voordelen en daarnaast steunen ze een goed doel: SOS kinderdorpen. Eén van de oprichters is Peter Verbeek.

Even voorstellen

Toen Britt aan mij vroeg of ik een stuk wil schrijven over dranken en speciaal over whisky, hoefde ik niet lang na te denken: wie praat er nu niet graag over zijn passie!
Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Peter Verbeek en eigenaar van Gall&Gall winkels in Leidschendam en Delfgauw. Mijn passie is wijn en whisky. Ik importeer op kleine schaal wijnen uit Europa. Niet zomaar wijnen maar wijnen met een verhaal en gemaakt door kleine wijnboeren die een eerlijk product maken. Klopt, niet de goedkoopste wijnen maar er wordt al genoeg grondwater verkocht! Mijn andere passie is whisky.
Die passie is zo uit de hand gelopen dat ik één van de vijf oprichters ben van de whiskyvereniging: The Commitment To Malt.

De Nederlandse Whiskyvereniging The Commitment To Malt

Er was eens……
Veel sprookjes beginnen zo en ook die van mij. Een jaar of drie geleden verkocht ik mijn eigen geïmporteerde wijnen aan mijn collega-franchisers. Na één jaar vertelde mijn boekhouder mij dat ik er beter mee kon stoppen, dat wist ik natuurlijk allang. Als ik op een dag genoeg wijn had verkocht ging ik bijvoorbeeld een haring happen bij het IJsselmeer. Heerlijk genieten is dat maar commercieel niet erg sterk. Het vak ‘vertegenwoordiger’ lag mij dus niet. Dan ook nog die irritante files waar ik vaak in stond, niks voor mij, dus ging de handdoek in de ring. Toch vond ik het zonde om te stoppen met het importeren van onze bijzondere wijnen en heb daarom een viertal collega-franchisers uitgenodigd om eens van gedachten te wisselen onder het genot van een lekker glaasje vergist druivensap. Op deze avond is het idee ontstaan om, naast het elkaar ondersteunen op het gebied van wijn, ons meer te richten op whisky. Spontaan hebben wij die avond enkele mooie whisky`s open gemaakt en ik hoef u niet te vertellen dat het die avond erg laat is geworden.

Al snel kwamen we op het idee om een whiskyvereniging op te richten met als doel de mensen te laten genieten van één van de lekkerste producten van deze aarde: whisky!
Toen de naam. Ik kan u verzekeren dat een naam voor een ongeboren kind verzinnen makkelijker is dan voor een whiskyvereniging. Zeker als je met 5 (eigen)wijze mannen aan tafel zit. Uiteindelijk is er gekozen voor Commitment To Malt, een naam die perfect de lading dekt en lekker in het gehoor ligt. We zijn daarna vol aan de slag gegaan om leden te werven en deze leden direct te verwennen met allerlei voordelen en actie’s.

Eigen bottelingen

Eén van onze speerpunten zijn de verenigingsvaten. Minimaal twee keer per jaar reizen wij voor onze leden naar Schotland (ja, iemand moet het doen) om daar een nieuw vat te selecteren. Onze zoektocht begint bij mij in de Proefkelder onder de slijterij, daar proeven wij de eerste monsters die wij op aanvraag toegestuurd hebben gekregen. Uit deze monstertjes, Schotten zijn super aardig maar wat een krenten, kiezen wij een drietal vaten die wij daarna gaan vereren in Schotland. Daar volgt een heel ritueel van handje klap en enkele uren later, na uiteraard de nodige drams, zijn wij een vat rijker. In de afgelopen jaar hebben wij al vier eigen bottelingen op de Nederlandse markt gezet.

De allereerste was de boterzachte Miltonduff uit 1998, daarna de krachtige Bowmore uit 1996 en de derde botteling werd een top sherrybutt gevuld met Bunnahabhain uit 2001. Onze laatste aanwinst is een super Highland Park uit 1998. Alle bottelingen laten wij cask strenght afvullen. Dat wil zeggen dat ze na een keer filteren direct worden gebotteld. Het alcoholpercentage wordt dus niet teruggebracht naar de 40% maar ligt rond de 58%. Het idee hierachter is dat je dan zelf het alcoholpercentage en ook een gedeelte van de smaak kunt bepalen door er water aan toe te voegen. Ook worden onze whisky`s niet gekleurd met karamel, iets dat veel gebeurd met standaard bottelingen. Puur natuur dus en met passie gemaakt!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

er zijn geen afbeeldingen gevonden

er zijn geen afbeeldingen gevonden


Nieuwsgierig geworden naar onze andere speerpunten of naar bijvoorbeeld de verenigingsreis die wij voor onze leden in het voorjaar van 2011 organiseren? Bezoek dan eens onze website www.commitmenttomalt.nl of kom eens langs in onze drankenspeciaalzaak in Leidschendam, Damstraat 44 en bezoek onze gezellige Proefkelder!

Slàinte Mhath (Op uw gezondheid)
Peter Verbeek

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.