Gevulde kip uit de oven

1 flinke kip van ca. 2 kilo
125 gram ontbijtspekreepjes
4-6 grof gesneden sjalotten
1 appel, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
versgemalen peper en zout
200 gram boter
2 eetlepels olijfolie
2 takjes rozemarijn en 4 gepelde tenen knoflook (voor de smaak en aroma)
cocktailprikkertjes

Bereidingstijd: 2,5 uur
Voor 4 personen
Extra benodigdheden: grote braadpan en grote braadslee

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Laat de kip op kamertemperatuur komen. Bak de ontbijtspekreepjes licht aan en voeg daarna de sjalotten en de appel toe en bak dit gedurende 2 minuten mee. Laat het mengsel afkoelen en vul hiermee de kip. Steek de gevulde kip dicht met cocktailprikkertjes en bestrooi de kip met peper en zout. Verhit de helft van de boter samen met 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en braad hierin de kip aan beide zijden licht bruin. Voeg de overige boter toe en laat dit 3 minuten mee stoven.

Smeer de braadslee in met een beetje boter. Hevel de kip over in de braadslee en leg de kip op zijn borst. Voeg het vocht, de takjes rozemarijn en de tenen knoflook toe. Stoof de kip gedurende 2 uur in de voorverwarmde oven gaar, besprenkel de kip af en toe met het vocht en voeg na 1 uur extra heet water toe.

Haal de braadslee uit de oven en bedek met aluminiumfolie. Laat de kip 10 minuten rusten. Verwijder het folie en snijd de kip in stukken. Verwijder hiervoor eerst de poten en de vleugels, snijd de borst eraf en snijd het karkas in tweeen.
Lekker met geroerbakte Hollandse groeten en krielaardappeltjes.

Tips voor het bereiden van kip:
De oventemperatuur moet niet te hoog zijn want dan verbrand je de buitenkant van de kip voordat de binnenkant gaar is. In verband met salmonella-besmetting is het belangrijk dat de kip door en door gaar is. Om dit te testen kan je in de kip prikken. Als het uitlopende sap rood is dan is de kip nog niet goed, is het kleurloos dan is de kip gaar. Door te prikken wordt de kip er niet sappiger op, het best kan je daarom een vleesthermometer gebruiken. Je steekt de pin tussen de dij en het borst, zorg hierbij dat je het bot niet raakt. Als hier een temperatuur van 80 graden is bereikt dan is de kip goed.

Wijnsuggestie:
Casa Silva, Silva Family Wines, Chardonnay-Semillon, 2009. Een witte wijn dat niet boven of onder doet aan de kip. Een prima combinatie waarbij de wijn en de kip hand in hand gaan. Deze wijn is ook lekker als aperitief. (wijnservice.nl)
Louis Bernard, Cotes du Rhone Villages 2009. De rode wijn voert de boventoon maar haalt de aardse smaken van het gerecht naar boven. (Gall&Gall)

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.