Nobel en Nobeltje

De kerstvakantie ligt in het verschiet en verbazingwekkend veel mensen gaan dan naar de Waddeneilanden. Mocht Ameland je bestemming zijn dan hier de culinaire tip: Nobel en Nobeltje.

[singlepic  id=”558″ w=”130″  float=”left”] [singlepic  id=”560″ w=”130″  float=”left”] [singlepic  id=”559″ w=”130″ ]

Nobel is hotel, café, restaurant en slijterij en al deze worden al generaties bestiert door de Familie Nobel. Maar het meest bekend zijn ze misschien wel om hun likeur het Nobeltje. Sinds 1902 wordt dit drankje gebrouwen, aanvankelijk alleen voor de eilanders. Tegenwoordig is het drankje ook te koop op het vaste land en is Nobeltje uitgegroeid tot het grootste exportproduct van Ameland. Een bezoek aan Ameland is dan ook niet compleet zonder het nuttigen van een Ballumer koffie: koffie met een Nobeltje erin en een toef slagroom. Gelukkig smaakt een Nobeltje na een lange wandeling op het strand of Roosduinen zeer zeker goed!

Nobeltje is lekker in de koffie maar ook in een zoetige lamsstoofpot of de hemelse parfait die wij maakten.

[singlepic  id=”563″ w=”120″  float=”left”] [singlepic  id=”564″ w=”120″  float=”left”] [singlepic  id=”562″ w=”120″ ]
recept Ballumer Koffie recept Lamsstoofpot recept Nobel Parfait

Het verhaal achter Nobeltje:
Net toen Willem Barend Nobel in het dorpje Ballum een start had gemaakt met café Nobel werd daar de jaarlijkse arrenslee wedstrijd gehouden. De cafébaas had met de menigte afgesproken dat ze na de wedstrijd welkom waren in zijn café, om even lekker op te warmen onder het genot van een warme grog. Willem Barend serveerde echter een mix die hij net had gemaakt van allerlei dranken. Toen de verkleumde menigte voor het eerst “het drankje van Willem Barend” te proeven kreeg, was het meteen een inslaand succes.
Pas in 1982 kreeg de likeur haar naam. Toen een Amelandse politie agente, nog dronken van “het lekkere spul dat ze bij Nobel schonken”, de volgende ochtend op haar werk verscheen, vond de Amelander politie het tijd worden om toch maar eens te onderzoeken hoe het nou precies zat met dit drankje. De politie verordende daarna dat het likeurtje in ieder geval een officiële naam diende te hebben en het voortaan slechts verkocht mocht worden als het officieel gebotteld en verzegeld zou gaan worden. Diezelfde dag gaf kleinzoon Willem Barend de likeur haar naam. Het Nobeltje was geboren!

Verkooppunten op het vaste land:
Niet op Ameland maar wel nieuwsgierig geworden? De volgende slijterijen verkopen het ook: Slijterij Zaagemans, Schrans 84a in Leeuwarden, Wijnhandel-Slijterij Ton Overmars, Hoofddorpplein 11 in Amsterdam, Slijterij Van der Linden, Burgemeester Grothestraat 6 in Soest en Slijterij de Barrique, Azelosestraat 72 in Borne.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.