Champagne

Oud en Nieuw, het moment van knallende kurken en proosten op het nieuwe jaar dat doen we het liefst met champagne. Maar zonder enige twijfel is champagne, nog steeds, het vineuze symbool van luxe. Enkele van de beroemde topproducenten (of Grand Marques) zijn zelfs bekend bij mensen die zich het spul nooit zouden kunnen veroorloven. Dus waarom zijn we zo dol op mousserende wijn? En waarom is de beste belletjeswijn, die uit het Champagnegebied, zo idioot duur?

Methode champenoise
Voor een deel heeft de hoge prijs te maken met de productiewijze. Mousserende wijn is nogal arbeidsintensief en tijdrovend om te maken. Zowel Champagne als de beste mousserende wijnen uit landen als Australie, de VS en Nieuw Zeeland worden gemaakt via de methode champenoise of ook wel methode traditionelle genoemd.

Hoe wordt Champagne gemaakt?
Witte Chardonnay en blauwe Pinot Noir druiven (en soms ook Pinot Meunier) worden uit wijngaarden in een koel klimaat geplukt terwijl ze nog steeds een hoog zuurgehalte hebben. De druiven worden geperst en het sap wordt vergist tot een zeer lichte, droge wijn.
Deze lichte, vaak scherpe wijn wordt versneden met massa’s andere lichte wijnen van andere wijngaarden. Elk met een andere geur en andere smaakeigenschappen, dit om een bepaalde complexiteit te creeren.
Vervolgens wordt deze basiswijn samen met een beetje suiker en gist overgebracht in de welbekende zware champagneflessen. De fles wordt afgesloten en in een koele kelder gelegd. De gist werkt al snel in op de suiker, wat meer alcohol oplevert en ook het wonderbaarlijke bijprodukt van de gisting: CO2. Omdat de fles is afgesloten kan het koolzuurgas niet weg. Nadat de 2e gisting is voltooid blijft de wijn rustig en zijn koele kelder liggen. Door autolyse, dat dode gistcellen afbreekt, doet de wijn in de loop van enkele maanden een broodachtige kenmerkende geur en smaak op. Vervolgens wordt de fles voorzichtig geschud en gekanteld om het gistbezinksel naar de hals van de fles te dirigeren, ook wel remuage genoemd. Na onderdompeling in vloeibaar stikstof wordt de gistprop weggeschoten en daarna wordt de fles weer een beetje bijgevuld. CHAMPAGNE!

Champagnes en goede alternatieven
Vanwege de hoge productiekosten is Champagne altijd het privilege van de rijken geweest. Een situatie die de wijnmakers van de Champagnestreek hebben uitgebuit en door de eeuwen heen hebben versterkt door slimme marketing. Juist die marketing maakt het dat je soms teveel betaald voor een fles Champagne, puur en alleen omdat die uit de streek Champagne komt. Je hebt dus champagne en Champagne! Een beetje Champagne begint zo rond de 35-40 euro. Alle champagne daaronder is wel volgens die wettelijke normen gemaakt maar haalt het niet bij de duurdere Champagnes. Maar natuurlijk; over smaak valt niet te twisten!
Enkele bekende Champagnes: Moet&Chandon, Veuve Cliquot, Bolinger en Roederer (bekend van de Cristal)

Enkele goede mousserende wijnen: Copa Sabia van de HEMA, Veuve Amiot (Saumur) en Wolf Blass (Australie), beide van Gall & Gall, de iets duurdere Cuvee NO1 uit Nieuw Zeeland en mijn favoriet, te krijgen bij Bula Wine en fortyfourdegrees.nl.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.