Cider & zo

Terwijl ze in Frankrijk een echte cidercultuur kennen, is in Nederland dit drankje nog steeds ondergewaardeerd. Maar het tij begint te keren, er zijn steeds meer Nederlandse ciderimporteurs die het ‘licht’ alcoholisch drankje aan de man proberen te brengen. Eén van hen is Chris Selier. In Frankrijk raakte hij verknocht aan de cider maar bij thuiskomst kon hij nergens een goede cider vinden. Dus besloot hij dan maar zelf cider te importeren en startte hij vorig jaar met zijn bedrijf Cider & zo.

Door een aantal eigen bezoeken in Frankrijk zijn we zelf al een tijdje geïnteresseerd in cider en besluiten we om bij Chris langs te gaan. Wat volgt is een uur praten over de passie van Chris. Vol enthousiasme vertelt hij over cider, waar hij ze vandaan haalt, hoe hij ze o.a. met een volle personenauto naar Nederland haalt, hoe ciders worden geproduceerd en dat helaas Cider & zo op het moment nog enkel een uit de hand gelopen hobby is en hij daarom nog een betaalde baan erop na moet houden. Tijd dus om zijn product eens in de spotlights te zetten!

Invalid Displayed Gallery

Cider & zo verkoopt cider van vier verschillende ciderproducenten, twee uit Normandië en twee uit Bretagne. Zijn ciderassortiment kent ook een alcoholvrije cider, een appelbubbel voor bijvoorbeeld kinderfeestjes, en drie biologische geproduceerde ciders met het AB-keurmerk. Al deze ciders zijn niet te koop in de Franse supermarchees maar worden wel geschonken in bijvoorbeeld de plaatselijke crêperies. En gelukkig kunnen wij nu ook van deze ciders genieten.

Net zoals bij wijn kent cider ook verschillende smaken, demi-sec, brut en doux, van licht (2-2,5%) tot zwaar (5-5,5%). Ciders worden doorgaans gemaakt van verschillende soorten appels. Je komt daarom zelden een cider tegen waarvoor maar één appelsoort is geselecteerd. Royal Guillevic is zo’n zeldzame cider én verkrijgbaar bij Cider & zo.
In oktober selecteren de ciderboeren op hun bedrijven, cidreries genoemd, de appels uit hun eigen boomgaarden en/of appels van plaatselijke appeltelers. Daarna worden de appels verpulverd en wordt het gistingsproces in gang gezet. In het voorjaar worden de ciders gebotteld. Ook een verschil met wijn is dat de gebottelde ciders geen jaartal meekrijgen maar het is wel van belang dat de cider binnen drie jaar wordt gedronken. Elk jaar verschillen de ciders in smaak omdat het afhankelijk is van de kwaliteit van de appelproductie. Dat maakt dat ciders geen constante smaak kennen, maar ja, dat is ook bij wijn het geval!

Cider is een licht-alcoholische drank wat maakt dat het een erg toegankelijke drank is. Je kunt het daarom bij vrijwel elke gelegenheid serveren. Dus haal eens een stukje Frankrijk in huis en proef eens van een lekkere cider!

Cider & zo is ook te volgen op twitter.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.